Η απάτη των τεστ δυσανεξίας

2022-11-21

Γράφει ο Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος

Τα τεστ δυσανεξίας άρχισαν να γίνονται γνωστά στο ευρύ κοινό τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με αυτούς που πραγματοποιούνε τα συγκεκριμένα τεστ -μέσω αποκλεισμού συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων που θα υποδείξει το τεστ- μπορεί να επιτευχθεί ευκολότερα ο στόχος της απώλειας βάρους που απασχολεί όλο και περισσότερο κόσμο. Τα εύλογα ερωτήματα που τίθενται όμως είναι τα εξής:

  1. έχουνε τα τεστ αυτά επιστημονική εγκυρότητα;
  2. υπάρχει περίπτωση να οδηγήσουνε σε μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών μέσω της απόρριψης από την καθημερινή διατροφή ολόκληρων ομάδων τροφίμων, με άμεσο αποτέλεσμα την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων υγείας;

Ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε τα δύο αυτά πολύ σημαντικά ερωτήματα.

Αρχικά θα πρέπει να τονιστεί ότι ο σωστός όρος για τα τεστ αυτά είναι τεστ τροφικής υπερευαισθησίας και όχι «τεστ δυσανεξίας». Ως τροφική υπερευαισθησία λοιπόν αναφέρεται μια καθυστερημένη αλλεργική αντίδραση προερχόμενη από διατροφικά συστατικά, τα συμπτώματα της οποίας για να εμφανισθούν, μπορεί να περάσουν από μερικές ώρες έως και ημέρες. Γίνεται λοιπόν σαφές εξαρχής, ότι στην τροφική υπερευαισθησία εμπλέκεται το ανοσοποιητικό σύστημα.

Με μια γρήγορη ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας θα διαπιστώσει κάποιος εύκολα ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη, που να καταλήγει στο ότι η τροφική υπερευαισθησία, αυτό που κάποιοι εννοούν ως «τροφική δυσανεξία», οδηγεί σε παχυσαρκία και ότι αρκεί να αποβάλλουμε από το διαιτολόγιο τις τροφές που μας υποδεικνύει το τεστ, για να χάσουμε βάρος.Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι υπάρχουνε τροφικές δυσανεξίες σε κάποια θρεπτικά συστατικά των τροφών οι οποίες όμως σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με την εκδήλωση κάποιων παθολογικών καταστάσεων όπως δερματοπάθειες, κνησμοί, σπαστική κολίτιδα κ.α και δεν έχουνε καμία απολύτως σχέση με την αύξηση του σωματικού βάρους και την επακόλουθη δημιουργία παχυσαρκίας.

Ως επιχείρημα για την αποτελεσματικότητα του «τεστ δυσανεξίας» κάποιοι προβάλλουν τα πολλά κιλά που έχασαν, ακολουθώντας τις οδηγίες που τους δόθηκαν, παραλείποντας βέβαια να αναφέρουν πως ταυτόχρονα με τον αποκλεισμό συγκεκριμένων τροφών που υπέδειξε το «τεστ» ακολούθησαν και μια δίαιτα μειωμένων θερμίδων, χαμηλή σε λιπαρά. Άρα λοιπόν καταλήγουμε εύκολα στο συμπέρασμα ότι η απώλεια βάρους δεν είναι αποτέλεσμα του αποκλεισμού της ντομάτας, της πιπεριάς ή οποιουδήποτε αλλού τροφίμου που υπέδειξε το «τεστ» αλλά αποτέλεσμα της συνολικής μειωμένης πρόσληψης θερμίδων.

Πως όμως ελέγχεται η τροφική υπερευαισθησία;

Η διάγνωση τροφικής αλλεργίας θα πρέπει να γίνεται από αλλεργιολόγο ιατρό και η παρακολούθηση καθώς και ο αποκλεισμός τροφών θα πρέπει να γίνεται από κλινικό διαιτολόγο με ειδίκευση κατά προτίμηση στην τροφική αλλεργία.

Σχετικά με τους τρόπους πραγματοποίησης αυτών των «τεστ» όπως για παράδειγμα η κινησιολογία, το λευκοκυτταροτοξικό τεστ και το βιοενεργειακό τεστ (το οποίο είναι και το πιο διαδεδομένο), δεν είναι πιστοποιημένοι από διεθνείς αρμόδιους φορείς υγείας και η χρήση τους είναι αμφιλεγόμενη. Επίσης απαγορεύεται η διενέργεια τους από Ιδι

Συμπερασματικά λοιπόν μεγάλη προσοχή στα τεστ δυσανεξίας που υπόσχονται απώλεια βάρους με τον αποκλεισμό τροφών. Τα τεστ αυτά που είναι διαθέσιμα σε ιδιωτικά κέντρα όπως προαναφέρθηκε δεν είναι κλινικά αποδεδειγμένα και εγκεκριμένα από διεθνείς οργανισμούς ενώ μελλοντικά είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε βαριά διαταραχή της θρέψεως με σοβαρής μορφής επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου (απώλεια μυικης μάζας, ελλείψεις σε βιταμίνες, ασβέστιο, σίδηρο κ.α). Σύμφωνα και με το Υπουργείο Υγείας ουδεμία σχέση, τουλάχιστον έως τώρα επιστημονικά τεκμηριωμένη, έχουν οι τροφικές υπερευαισθησίες με το σωματικό βάρος ή το μεταβολικό ρυθμό, τη ρύθμισή του, την απώλεια βάρους και το σχεδιασμό διαιτολογίου με αυτό το σκοπό

Ο πιο σίγουρος τρόπος λοιπόν για την επίτευξη και τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους είναι αυτός που επιτυγχάνεται μέσω μιας καλά σχεδιασμένης διατροφής υπό την εποπτεία ενός καταρτισμένου διαιτολόγου χωρίς τον αποκλεισμό ομάδων τροφίμων. Ακραίες λύσεις που υπόσχονται μαγικά αποτελέσματα θα πρέπει να αποφεύγονται διότι στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης και κάποιες φορές κρύβουνε σοβαρούς κινδύνους για την υγειά. Κλείνοντας θυμηθείτε τα εξής:

  • ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΝΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΙ ΑΜΕΣΗ Ή ΕΜΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΚΩΝ «ΥΠΕΡΕΥΣΘΗΣΙΩΝ»/ «ΔΥΣΑΝΕΞΙΩΝ» ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ ΡΥΘΜΟ
  • ΤΑ ΤΕΣΤ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ
  • ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΕΣΤ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Σχετικά link:

© 2017 Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc στη Διατροφή Αθλητών
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε