Τροφές σύμμαχοι στη διαδικασία απώλειας βάρους

2019-05-21

Γράφει ο Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος

Για να υπάρξει απώλεια σωματικού βάρους πρέπει να δημιουργηθεί θερμιδικό έλλειμμα μέσω της διατροφής ή και της φυσικής δραστηριότητας. Στη συνέχεια θα αναφερθούνε τροφές οι οποίες εμφανίζουν χαμηλή ενεργειακή αξία και μπορούν να καταναλώνονται συχνά από άτομα που βρίσκονται σε διαδικασία απώλειας βάρους αυξάνοντας το αίσθημα κορεσμού και πληρότητας. Αναλυτικότερα:

  • Αυγά: Πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, καλά λιπαρά και αντιοξειδωτικά. Ένα μέτριο αυγό αποδίδει 6γρ πρωτεΐνης (35% των θερμίδων του) ενώ περιέχει μόνο 80 θερμίδες.
  • Τυρί cottage: Πλούσιο σε πρωτεΐνη καθώς τα 200γρ αποδίδουν περίπου 22γρ πρωτεΐνης με μόλις 200 θερμίδες. Επίσης είναι πλούσιο σε ασβέστιο και μπορεί να καταναλωθεί σε οποιοδήποτε γεύμα της ημέρας.
  • Γάλα: Ένα ποτήρι γάλα (250ml) αποδίδει 8γρ πρωτεΐνης και 150 θερμίδες. Επίσης είναι πολύ πλούσιο σε ασβέστιο και φώσφορο. Εφόσον δεν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη συστήνεται καθημερινή κατανάλωση του.
  • Στραγγιστό γιαούρτι: 200γρ γιαουρτιού αποδίδουν περίπου 15-20γρ πρωτεΐνης ανάλογα με την εταιρία που το παράγει. Πλούσιο επίσης σε ασβέστιο και φώσφορο. Εάν προτιμηθεί και κάποια εκδοχή χαμηλών λιπαρών οι θερμίδες του δεν ξεπερνούν τις 120/ συσκευασία.
  • Αμύγδαλα: Πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε και μαγνήσιο, αποτελούν ακόμη μια πολύ καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Πιο συγκεκριμένα τα 30γρ ωμών αμυγδάλων αποδίδουν περίπου 6γρ πρωτεΐνης και 160 θερμίδες.
  • Πρωτεΐνη ορού γάλακτος (Whey protein): Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι ένα μείγμα πρωτεϊνών απομονωμένη από ορό γάλακτος. Συνήθως καταναλώνεται διαλυμένη σε νερό ή γάλα. 30γρ της αποδίδουν περίπου 18-25γρ πρωτεΐνης ανάλογα με την εταιρία παρασκευής.
  • Καφές, τσάι και διάφορα ροφήματα. Δεν περιέχουνε καθόλου θερμίδες και μπορούν να καταναλωθούν ελεύθερα από υγιή άτομα. Πλούσια σε καφεΐνη και αντιοξειδωτικά. Συμμετέχουν επίσης στην ενυδάτωση του οργανισμού.
  • Αναψυκτικά με γλυκαντικά. Έχουνε μηδενικό θερμιδικό περιεχόμενο οπότε δεν επηρεάζουνε καθόλου το βάρος. Παρόλα αυτά δε συνίσταται η συχνή τους κατανάλωση διότι δεν έχουνε καμία θρεπτική αξία.
© 2017 Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc στη Διατροφή Αθλητών
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε