Ασβέστιο και υγεία σκελετικού συστήματος

2017-12-01

Γράφει ο Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος

Η υγεία του σκελετικού συστήματος εξαρτάται από ένα συνδυασμό θρεπτικών συστατικών που προσλαμβάνονται κυρίως μέσω της διατροφής. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι το ασβέστιο (Ca) και η βιταμίνη D. Το ασβέστιο αποθηκεύεται στα οστά, ενώ η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του. Άλλα θρεπτικά συστατικά τα οποία έχουν σχέση με την υγεία των οστών είναι η βιταμίνη K, η βιταμίνη C, το μαγνήσιο και ο φώσφορος.

Ας δούμε αναλυτικότερα κάποια στοιχεία για το ασβέστιο.

  • Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Ρυθμίζει πολλές λειτουργίες όπως τη μεταφορά των νευρικών μηνυμάτων τη λειτουργία της καρδιάς , τη σύσπαση και χαλάρωση των μυών. Είναι επίσης απαραίτητο για την πήξη του αίματος και τη λειτουργία διαφόρων ενζύμων του μεταβολισμού.
  • Το ανθρώπινο σώμα δεν παράγει ασβέστιο, οπότε η πρόσληψη του γίνεται είτε μέσω της διατροφής είτε μέσω συμπληρωμάτων.
  • Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του. Εάν δεν υπάρχει επαρκής πρόληψη βιταμίνης D ακόμη και μια πλούσια σε ασβέστιο διατροφή δε θα βελτιώσει την υγεία των οστών.
  • Το ασβέστιο είναι πιο σημαντικό για τις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες. Μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.
  • Ανάλογα με την ηλικία αλλάζουν και η συνιστώμενη πρόσληψη. Για έναν ενήλικα η σύσταση αναφέρει 1000mg ημερησίως ενώ για γυναίκες που θηλάζουν ή η ηλικία τους είναι μεγαλύτερη των 50 ετών συστήνεται πρόσληψη της τάξης των 1200mg / ημέρα.
  • Έλλειψη ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση, ευθραυστότητα των οστών και αυξημένη πιθανότητα καταγμάτων. Επίσης μειωμένη πρόσληψη στην παιδική ηλικία έχει συσχετιστεί με ατελή ανάπτυξη.
  • Τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί να συμβάλουν στην επαρκή πρόσληψη του, ιδιαίτερα στα άτομα που για διάφορους λόγους δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά(δυσανοχή στη λακτόζη, χορτοφαγία).
  • Η υπερβολική πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να έχει κάποιες παρενέργειες. Συνηθέστερες είναι η δυσκοιλιότητα, το φούσκωμα στην περιοχή της κοιλιάς, δημιουργία αεριών. Επίσης μπορεί να προκαλέσει πέτρες στα νεφρά και προβλήματα στη λειτουργία της καρδιάς.

Στη συνέχεια θα αναφερθούν οι κυριότερες διαιτητικές πηγές ασβεστίου.

  • Σολομός: άριστη πηγή βιταμίνης D. 90γρ σολομού μπορούν να καλύψουν την προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D.
  • Τόνος: άλλη μία πολύ καλή πηγή βιταμίνης D. Βρίσκεται εύκολα σε μορφή κονσέρβας και μπορεί να προστεθεί εύκολα στο καθημερινό διαιτολόγιο. Εκτός από βιταμίνη D, είναι πλούσιος σε κάλιο, φώσφορο και Ω-3 λιπαρά οξέα.
  • Βούτυρο αμυγδάλου. Τα αμύγδαλα είναι οι πιο πλούσιοι σε ασβέστιο ξηροί καρποί. Το βούτυρο τους είναι μια πολύ πρακτική προσθήκη στην καθημερινή διατροφή. Συγκριτικά με άλλα βούτυρα καρπών (π. χ φυστικοβούτυρο) έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και μικρότερη σε λιπαρά.
  • Τυριά. Με πρώτη ύλη παρασκευής το γάλα, όλα τα τυριά είναι πολύ πλούσια σε ασβέστιο. Δύο από τις καλύτερες πηγές αποτελούν η μοτσαρέλα και η παρμεζάνα. Για άτομα που θέλουν να ελέγχουν την πρόσληψη λίπους μέσω της διατροφής τους υπάρχουνε και οι λύσεις τυριών που φτιάχνονται από άπαχο γάλα.
  • Γιαούρτι. Λόγω της διαδικασίας παρασκευής του εμφανίζει μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Ένα κεσεδάκι γιαούρτι 200γρ αποδίδει το 40% της καθημερινής προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης.
  • Πράσινα σκούρα φυλλώδη λαχανικά. Αποτελούν την καλύτερη φυτική πηγή ασβεστίου. Στα λαχανικά αυτά συμπεριλαμβάνονται το λάχανο kale , οι λαχανίδες, το σπανάκι, το νεροκάρδαμο.
  • Μπρόκολο. Αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη επιλογή σε φυτικής προέλευσης ασβέστιο. Πλούσιο επίσης σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες.
  • Αυγά. Στον κρόκο τους περιέχεται μια σημαντική ποσότητα βιταμίνης D. Κατανάλωση 1-2 ολόκληρων αυγών την ημέρα, αποτελεί μια καλή βάση για την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη D.
  • Γάλα. Κύρια πηγή ασβεστίου μέσω της διατροφής. Ένα ποτήρι γάλα καλύπτει το 30% των αναγκών ενός ενήλικα σε ασβέστιο.
  • Φασόλια. Πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες, τα φασόλια είναι από τις καλύτερες πηγές ασβεστίου. Ένα φλιτζάνι περιέχει 161mg ασβέστιο.

Αναφορές:

© 2017 Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc στη Διατροφή Αθλητών
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε