Βασικοί κανόνες διατροφής
Γράφει ο Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος
Κανόνας 1: Προσπαθήστε να καταναλώνετε όλες
τις ομάδες τροφίμων.
Κανόνας 2: Μην παραλείπετε γεύματα. Προσπαθείτε να τρώτε τρία κυρίως γεύματα μέσα στη μέρα. Φροντίστε να έχετε σταθερές ώρες γευμάτων όποτε αυτό είναι εφικτό.
Κανόνας 3: Βασίστε τα γεύματά σας σε άπαχη κυρίως πρωτεΐνη και αμυλούχα τρόφιμα ολικής άλεσης (π.χ καστανό ρύζι, μακαρόνια ολικής άλεσης, πληγούρι, κινόα, φαγόπυρο).
Κανόνας 4: Πολλά φρούτα και λαχανικά (να προτιμάτε της εποχής).
Κανόνας 5: Περισσότερες φυτικές ίνες (όσπρια, ξηροί καρποί, λαχανικά, φρούτα, προϊόντα σίκαλης, κρίθινα, ολικής κτλ).
Κανόνας 6: Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά και τη ζάχαρη (σοκολάτες, κέικ, μπισκότα , γαριδάκια κτλ). Γενικότερα περιορίστε τις συσκευασμένες τροφές και τις τροφές σε κονσέρβες.
Κανόνας 7: Περισσότερο λευκό κρέας όπως , ψάρια, θαλασσινά, κοτόπουλο.
Κανόνας 8: Καταναλώστε πρωινό, το οποίο φαίνεται να βοηθάει σε καλύτερο έλεγχο της όρεξης κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Κανόνας 9: Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος.
Κανόνας 10: Πίνετε άφθονο νερό και υγρά γενικότερα (πράσινο τσάι, καφέ, ανθρακούχο νερό φυσικούς χυμούς) .
Κανόνας 11: Παρακολουθείτε το μέγεθος της μερίδας σας (είτε με πρακτικούς κανόνες είτε με ζύγισμα των τροφών).
Κανόνας 12: Μην αμελείτε τα γαλακτοκομικά και ιδιαίτερα το γιαούρτι. Άλλες καλές επιλογές αποτελούν το κεφίρ και το αριάνι
Κανόνας 13: Προτιμήστε την κατανάλωση ελαιολάδου, αβοκάντο, βούτυρα ξηρών καρπών, ταχίνι έναντι άλλων λιπών (βούτυρο, μαργαρίνη, ηλιέλαιο, πυρηνέλαιο κλπ).
Κανόνας 14: Προτιμήστε άπαχο κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό χωρίς ορατό λίπος) και περιορίστε το επεξεργασμένο όπως αλλαντικά, λουκάνικα κλπ.
Κανόνας 15: Βάλτε κάποια μορφή άσκησης στην καθημερινότητα σας. Η πλειοψηφία των ατόμων που διατηρούν φυσιολογικό βάρος ή διατηρούν τυχόν απώλεια κιλών για μεγάλα διαστήματα στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην καθημερινή άσκηση.