Διατροφή και καρδιαγγειακή υγεία

2019-05-10

Γράφει ο Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος

Οι διαταραχές των λιπιδίων αίματος μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση καρδιαγγειακής νόσου. Η αντιμετώπιση τους εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των ενεργειών για την καρδιαγγειακή πρόληψη, δηλαδή την καταπολέμηση των παραγόντων κινδύνου που προδιαθέτουν για αθηρωματική νόσο των αρτηριών (στένωση αρτηριών, μείωση ροής αίματος, απώλεια ελαστικότητας).

Υπάρχουνε τροφές οι οποίες, στα πλαίσια ενός υγιεινού τρόπου ζωής, μπορούν να συμβάλουν σε καλύτερη λειτουργία της καρδιάς βελτιώνοντας κυρίως τις τιμές των λιπιδίων αίματος και διάφορους δείκτες φλεγμονής. Κάποιες από τις τροφές αυτές είναι ευρείας κατανάλωσης και είναι εύκολο να προστεθούν στο καθημερινό διαιτολόγιο των περισσοτέρων ατόμων και ιδιαίτερα αυτών οι οποίοι για διάφορους λόγους μπορεί να εμφανίζουνε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Αναλυτικότερα:

  • Λιπαρά ψάρια. Είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα τα οποία με τη σειρά τους αποτελούνε δομικά συστατικά του εγκεφάλου και των νευρικών κυττάρων. Επίσης φαίνεται να μειώνουν τους δείκτες φλεγμονής. Ψάρια πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα είναι ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και ο γαύρος.
  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά ενισχύουν την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο και το γνωστικό έλεγχο. Τέτοια λαχανικά είναι το σπανάκι, το μαρούλι, το λάχανο, οι λαχανίδες, τα λαχανάκια Βρυξελλών.
  • Καρύδια. Τα καρύδια περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως ω3 λιπαρά οξέα και άλλα αντιφλεγμονώδη και βελτιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς μέσω της καλύτερης ροής του αίματος, η οποία με τη σειρά της επιτρέπει την αποτελεσματική παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο.
  1. Σκόρδο: πλούσιο σε αντιοξειδωτικά φαίνεται να παίζει ενεργό ρόλο στην καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος, στη μείωση της αρτηριακής υπέρτασης και στη μείωση της ολικής χοληστερίνης. Συστήνεται η κατανάλωση του σε ακατέργαστη μορφή.
  2. Ελαιόλαδο: πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος και στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Επίσης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης. Χρησιμοποιήστε είτε σε ωμή μορφή στις σαλάτες είτε σε μαγειρεμένη μορφή για την προετοιμασία των γευμάτων.

  • Φασόλια. Αποτελούν πολύ καλές πηγές πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Μελέτες έχουν συνδέσει τη συχνή κατανάλωση τους με μείωση στην τιμή της LDL χοληστερόλης. Ακόμη λόγω των διαλυτών φυτικών ινών που περιέχουν μειώνουν το αίσθημα της πείνας για ώρες έπειτα από την κατανάλωση τους βοηθώντας με αυτό τον τρόπο την απώλεια βάρους σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ασθενείς.
  • Ανεπεξέργαστα δημητριακά και άλευρα. Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Συχνή κατανάλωση ανεπεξέργαστων δημητριακών και αλεύρων μειώνει τη συνολική χοληστερόλη καθώς και την αρτηριακή πίεση, μειώνοντας τελικά το συνολικό καρδιαγγειακό κίνδυνο.
  • Αβοκάντο. Πλούσιο σε βιταμίνη Ε, που πλησιάζει τη συγκέντρωση του ελαιολάδου, όπως επίσης και σε φυτικές ίνες οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της καλής (HDL)χοληστερόλης. Ανάλυση 10 μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή κατανάλωση ενός αβοκάντο, οδήγησε σε μείωση της συνολικής και της κακής (LDL) χοληστερόλης καθώς σε ταυτόχρονη σημαντική μείωση των τριγλυκεριδίων.
© 2017 Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc στη Διατροφή Αθλητών
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε