Κορεσμένo λίπος. Καλό ή κακό για την υγεία της καρδιάς;
Γράφει ο Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος
Τα Λιπαρά Οξέα (Fatty Acids) διακρίνονται σε Κορεσμένα Λιπαρά Οξέα (Saturated Fatty Acids) και Ακόρεστα Λιπαρά Οξέα (Unsaturated Fatty Acids). Τα πρώτα έχουν απλούς δεσμούς μεταξύ των ατόμων άνθρακα (C-C), ενώ τα δεύτερα έχουν έναν ή περισσότερους διπλούς δεσμούς (C=C).
Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα συνιστάται να μην αντιπροσωπεύουν πάνω από το 11% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων, διότι έχουν συσχετιστεί με αύξηση της χοληστερίνης, του κινδύνου καρδιαγγειακών και πολλών άλλων παθήσεων, μεταξύ των οποίων διαβήτης και καρκίνος.
Τα τελευταία χρόνια δημοσιεύθηκαν μέλέτες σύμφωνα με τις οποίες η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών δεν είναι τόσο επιβλαβής για τις αρτηρίες όσο νομίζανε. Τα λιπαρά τα οποία ενοχοποιούνται κυρίως για τις βλάβες στις αρτηρίες φαίνεται να είναι τα trans λιπαρά που περιέχονται κυρίως στις επεξεργασμένες τροφές και όχι κορεσμένα λιπαρά που προέρχονται από πλήρεις τροφές όπως το γάλα, το γιαούρτι, τα τυριά, τα αυγά και το ανεπεξέργαστο κόκκινο κρέας.
Στις παρακάτω παραπομπές αναφέρονται στοιχεία από διάφορες μελέτες που ενοχοποιούνε ή αθωώνουνε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών. Στο σημείο αυτό όμως καλό θα ήταν να σημειωθεί ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να καταστεί δυνατή και ομόφωνη η απόφαση για την θετική επίδραση των κορεσμένων λιπαρών οξέων στην υγεία καθώς και την τροποποίηση των υφιστάμενων για πολλά χρόνια διατροφικών συστάσεων.
Αναφορές: