Λόγοι για να αυξήσετε την κατανάλωση καφέ

2018-06-26

Γράφει ο Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος

 Ο καφές φαίνεται να αποτελεί ένα από τα θρεπτικότερα ροφήματα. Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες τα οποία συμβάλλουν -στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής- στη βελτίωση της γενικότερης υγείας.

Πολλές μελέτες στο παρελθόν έχουνε συνδέσει την καθημερινή κατανάλωση καφέ με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών όπως καρδιακή ανεπάρκεια, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και στεφανιαία νόσο.

Στη συνέχεια θα αναφερθούν σημαντικά οφέλη του καφέ για τον οργανισμό που σχετίζονται με καλύτερη σωματική και πνευματική λειτουργία.

Αναλυτικότερα:

  • Η καφεΐνη βελτιώνει τη νοητική λειτουργία. Προκαλεί απελευθέρωση ντοπαμίνης και νορ επινεφρίνης δύο νευροδιαβιβαστές οι οποίοι σχετίζονται με βελτίωση της διάθεσης, της μνήμης και του χρόνου αντίδρασης σε κάποιο ερέθισμα.
  • Πιθανόν να οδηγήσει σε αυξημένη καύση λίπους και βελτίωση της αθλητικής απόδοσης. Μέσω της αύξησης του βασικού μεταβολικού ρυθμού οδηγεί σε κινητοποίηση των λιπαρών οξέων, ενώ η χορήγηση της σε αθλητές φάνηκε να βελτιώνει την απόδοση τους από 10 έως 12%.
  • Μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου II. Σε κάποιες μελέτες φάνηκε η κατανάλωση καφέ να μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη από 20 μέχρι και 65% ανάλογα με την καταναλισκόμενη ποσότητα.
  • Πιθανόν να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ και άνοιας. Η συχνή κατανάλωση καφέ σε συνδυασμό με άλλες διατροφικές συνήθειες (φρούτα, λαχανικά, ψάρια, ξηροί καρποί) και συνήθειες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής (τακτική άσκηση, διάβασμα, σταυρόλεξα) έχει φανεί να μειώνει τον κίνδυνο μέχρι και 65%.
  • Πιθανόν να βελτιώνει την ηπατική λειτουργία. Η τακτική ημερήσια κατανάλωση καφέ φάνηκε να μειώνει την πιθανότητα κίρρωσης του ήπατος έως και 80%. Την πιο ισχυρή επίδραση εμφάνισαν εκείνοι που κατανάλωναν 4 και πλέον ποτήρια καφέ ανά ημέρα.
  • Μειώνει την πιθανότητα αιφνίδιου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Η ευεργετική επίδραση του καφέ ήταν ιδιαίτερα αυξημένη σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 (μείωση πιθανότητας μέχρι και 30% σε διάστημα 20 χρόνων).
  • Ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Η καφεΐνη αποτελεί την πιο ισχυρή αντιοξειδωτική ένωση του καφέ, ο οποίος περιέχει επίσης μια μεγάλη ποικιλία χημικών ενώσεων τα χλωρογενικά οξέα τα οποία εμφανίζουν και αυτά αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες όμως ελαχιστοποιούνται με το έντονο ψήσιμο του καφέ.
  • Προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου. Ο καρκίνος του ήπατος και του παχέος εντέρου αποτελούν τον 3ο και 4ο καρκίνο με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα παγκοσμίως. Όσοι καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες καφέ καθημερινά (>4 κούπες) εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά των παραπάνω μορφών καρκίνων.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η συχνή κατανάλωση καφέ, λόγω της καφεΐνης και των αντιοξειδωτικών που περιέχει, εμφανίζει πολλά οφέλη για την υγεία τόσο σε σωματικό όσο και σε πνευματικό. Συστήνεται μέτρια κατανάλωση 2 έως 5 ποτηριών/ ημέρα (μέχρι 400mg καφεΐνης) σε άτομα τα οποία δεν εμφανίζουν υπέρ-ευαισθησία στην καφεΐνη. 

© 2017 Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc στη Διατροφή Αθλητών
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε