Λόγοι για να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης

2018-01-10

Γράφει ο Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος

Οι πρωτεΐνες αποτελούν ένα από τα βασικά δομικά υλικά με το οποίο χτίζονται ο μυϊκός ιστός, οι ορμόνες, τα αντισώματα και άλλες πολύτιμες για τον οργανισμό ενώσεις. Δομικά συστατικά των πρωτεϊνών είναι τα αμινοξέα.

Τα αμινοξέα με την σειρά τους χωρίζονται στα απαραίτητα και στα μη απαραίτητα. Τα απαραίτητα είναι αυτά που δεν μπορούν να παραχθούν από τον οργανισμό μας και πρέπει να τα λάβουμε μέσω τροφής. Οι πρωτεΐνες οι οποίες είναι πλούσιες σε απαραίτητα αμινοξέα χαρακτηρίζονται ως υψηλής βιολογικής αξίας και τις συναντάμε κυρίως στα ζωικά τρόφιμα.

Στη συνέχεια θα αναφερθούν 10 λόγοι για τους οποίους η σωστή πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας σας.

  1. Μειώνει την όρεξη και τα επίπεδα πείνας μέσω της καλύτερης ανταπόκρισης των ορμονών που σχετίζονται με τη ρύθμιση του σωματικού βάρους.
  2. Αυξάνει τη μυϊκή μάζα και τη δύναμη, ελαχιστοποιείται η απώλεια μυϊκού ιστού κατά τη διάρκεια του αδυνατίσματος και επιτυγχάνεται μεγαλύτερη απώλεια λίπους.
  3. Ενισχύει τα οστά. Άτομα τα οποία καταναλώνουνε αρκετή πρωτεΐνη τείνουν να έχουνε χαμηλότερο κίνδυνο γα οστεοπόρωση και κατάγματα (σε συνδυασμό με προπόνηση αντιστάσεων).
  4. Μειώνει τις λιγούρες και τα βραδινά τσιμπολογήματα, κρατώντας κάποιον χορτάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα..
  5. Αυξάνει ελαφρώς το μεταβολισμό και την καύση λίπους. Αυτό συμβαίνει λόγω της αυξημένης καύσης θερμίδων που απαιτείται από τον οργανισμό για την πλήρη πέψη των πρωτεϊνών (θερμογένεση λόγω τροφής) συγκριτικά με τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά.
  6. Μπορεί να μειώνει την αρτηριακή πίεση.
  7. Συμβάλει στην απώλεια βάρους και στη διατήρηση των χαμένων κιλών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι το υψηλό σκορ κορεσμού (μείωση του αισθήματος πείνας) που εμφανίζουνε τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνες (κυρίως κρέας και τα παράγωγα του).
  8. Δεν επηρεάζει τη νεφρική λειτουργία σε υγιή άτομα σε ποσότητα ακόμη και μεγαλύτερη των 2 γραμμαρίων/κιλό σωματικού βάρους (η σύσταση για άτομα που δε γυμνάζονται είναι περίπου 0,8 με 1 γρ/κιλό).
  9. Συμβάλει στην αποκατάσταση ιδιαίτερα μετά από σοβαρούς τραυματισμούς (διατήρηση-αύξηση μυϊκού ιστού) σε συνδυασμό με προπόνηση με αντιστάσεις.
  10. Συμβάλει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας όσο μεγαλώνουμε αποτρέποντας τη σαρκοπενία (μεγάλη απώλεια μυϊκού ιστού που αρχίζει να παρατηρείται συνήθως μετά την ηλικία των 60 ετών).

Αναφορές:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25926512

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25169440

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25757896

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28404575

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2920332/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25194158

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2642618/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1262767/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4882708/

© 2017 Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc στη Διατροφή Αθλητών
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε