Λόγοι για τους οποίους η ζυγαριά παραμένει στάσιμη

2019-10-17

Γράφει ο Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος

Αλλαγή στη σύσταση σώματος λόγω άσκησης

Είναι πολύ πιθανόν τον πρώτο καιρό που κάποιος θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης σε κάποιο γυμναστήριο, να παρατηρήσει για ένα διάστημα ότι το σωματικό του βάρος δεν μειώνεται σε αντίθεση με αυτό που θα περίμενε. Οι λόγοι για τους οποίους κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί είναι πολλοί με κυριότερους την αύξηση της μυϊκής μάζας, καθώς επίσης και την αύξηση του συνολικού όγκου υγρών του σώματος του. Συνήθως απώλεια βάρους στη ζυγαριά θα δει κάποιος μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα οπότε και το σώμα θα έχει αρχίσει να προσαρμόζεται στις επιδράσεις της προπόνησης.

Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας Na (αλάτι)

Είναι γνωστό ότι η υπέρμετρη κατανάλωση αλατιού προκαλεί κατακράτηση υγρών με αποτέλεσμα το σωματικό μας βάρος να αυξηθεί. Το αλάτι βρίσκεται σε πολλά προϊόντα είτε σαν συντηρητικό είτε σαν ενισχυτικό γεύσης και χρειάζεται εκπαίδευση και μεγάλη προσοχή ώστε να μη γίνεται υπερκατανάλωση τουλάχιστον σε καθημερινή βάση.

Το βάρος μας είναι φυσιολογικό και ο οργανισμός μας αντιστέκεται στην απώλεια βάρους για λόγους προστασίας

Συχνά ο οργανισμός αντιστέκεται στην απώλεια βάρους για λόγους προστασίας. Εάν για παράδειγμα κάποιος έχει χάσει πολλά κιλά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, είναι πολύ πιθανόν από ένα σημείο και μετά η ζυγαριά να παραμένει σταθερή. Και αυτό γιατί αυτή την απώλεια που προηγήθηκε ο οργανισμός δεν την αντιλαμβάνεται σαν κάτι φυσιολογικό αλλά σαν απειλή για αυτόν. Επίσης άλλη μια περίπτωση όπου παρατηρείται κάτι αντίστοιχο είναι όταν κάποιος που έχει σχεδόν φυσιολογικό βάρος προσπαθεί να απαλλαγεί από κάποια περιττά κιλά που έχει. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται περισσότερη υπομονή και αυξημένη φυσική δραστηριότητα.

Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας επεξεργασμένων υδατανθράκων

Τέτοια τρόφιμα είναι το αλεύρι και τα προϊόντα του (μακαρόνια, ρύζι, ψωμί) καθώς και διάφορα γλυκά τα οποία είναι πλούσια σε απλά σάκχαρα, όπως καραμέλες, ζαχαρωτά, σοκολάτες κ.α. Λόγω της απομάκρυνσης των φυτικών ινών από τις τροφές αυτές-μέσω της επεξεργασίας- η διαδικασία της πέψης τους διαρκεί μικρότερο χρονικό διάστημα. Αποτέλεσμα είναι να εμφανίζεται πιο γρήγορα το αίσθημα της πείνας.

Ο Υποθυρεοειδισμός

Η υπολειτουργία του θυρεοειδή μας αδένα σχετίζεται με μείωση του μεταβολισμού και κατά συνέπεια δυσκολεύει την προσπάθεια μας για απώλεια βάρους. Έτσι θα πρέπει να ελέγχουμε την κατάσταση του θυρεοειδή μας κάνοντας τις ανάλογες εξετάσεις (Τ3, Τ4, TSH, αντισώματα θυρεοειδή αδένα και υπερηχογράφημα).

Ορμονικές διαταραχές όπως ινσουλινοαντίσταση

Η ινσουλινοαντίσταση είναι μια κατάσταση όπου η ινσουλίνη που εκκρίνεται στο αίμα μας, παραμένει σε υψηλά επίπεδα αντί να πέφτει σε φυσιολογικά επίπεδα 1-2 ώρες μετά από ένα γεύμα. Τα υψηλά επίπεδα της ινσουλίνης οδηγούνε σε αύξηση στην αποθήκευση λίπους στο σώμα, καθώς η ινσουλίνη αποτελεί την κύρια αναβολική ορμόνη του ανθρώπινου οργανισμού.

Αυξημένα επίπεδα άγχους

Αυξημένα επίπεδα άγχους οδηγούν σε αυξημένα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης στο αίμα. Αυτό έχει σα συνέπεια διαταραχές στο μεταβολισμό που με τη σειρά τους αυξάνουν τις πιθανότητες υπερφαγίας μέσω της αύξησης του αισθήματος πείνας καθώς και της τάσης για αναζήτηση λιπαρών και πλούσιων σε ζάχαρη τροφών.

Μπορεί να χάνουμε λίπος και να μην χάνουμε βάρος

Αυτό γίνεται όταν υπάρχει α) αύξηση μυϊκού ιστού β) κατακράτηση υγρών γ) προεμμηνορρησιακό σύνδρομο δ) γαστρεντερικά προβλήματα (δυσκοιλιότητα) στ) υποσιτισμός ζ) θρεπτικές ανεπάρκειες.

Εμμηνόπαυση

Κατά την εμμηνόπαυση ο μεταβολισμός του οργανισμού της γυναίκας επιβραδύνεται ενώ ταυτόχρονα συμβαίνουν διάφορες ορμονικές αλλαγές που μπορεί να αυξήσουν το αίσθημα της πείνας, να προκαλέσουν κατάθλιψη ή και κακό ύπνο. Έτσι οι γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση συχνά μπορεί να αυξήσουν το σωματικό τους βάρος εάν δεν προσαρμόσουν τον τρόπο ζωής τους ανάλογα με τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα τους. Οπότε η μείωση της πρόσληψης των θερμίδων σε συνδυασμό με αύξηση της φυσικής δραστηριότητας πρέπει να χαρακτηρίζει όσες γυναίκες είναι στην εμμηνόπαυση.

Ανεπαρκής πρόσληψη φυτικών ινών.

Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οδηγούν εύκολα στον κορεσμό και μειώνουν το υποκειμενικό αίσθημα της πείνας. Καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε διαιτητικές ίνες , η τροφή παραμένει περισσότερη ώρα στο στομάχι, αυξάνεται ο όγκος της, βελτιώνεται η λειτουργία του πεπτικού, επιβραδύνεται η απορρόφηση της γλυκόζης από τον οργανισμό και βελτιώνεται η διαχείρισή της.


© 2017 Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc στη Διατροφή Αθλητών
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε