Μπανάνα, θρεπτική αξία και πιθανά οφέλη στην υγεία

2018-10-22

Γράφει ο Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος

Η μπανάνα αποτελεί ένα από τα πιο πλήρη φρούτα σε θρεπτική αξία, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, ενώ αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή ως σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συγκαταλέγεται στα πιο δημοφιλή φρούτα σε όλο τον κόσμο ενώ καλλιεργείται κυρίως στη Νοτιοανατολική Ασία.

Στη συνέχεια θα αναφερθούνε κάποια από τα οφέλη που μπορεί κάποιος να αποκομίσει από την τακτική κατανάλωση της.

  • Περιέχει σε επαρκή συγκέντρωση μεγάλο αριθμό βιταμινών και μετάλλων. Πιο συγκεκριμένα μία μέτρια μπανάνα αποδίδει περίπου 100 θερμίδες, ενώ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνη C, μαγνήσιο και βιταμίνη Β6.
  • Διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου σε σχετικά σταθερά επίπεδα, λόγω της πεκτίνης και του ανθεκτικού αμύλου που περιέχονται σε αυτήν. Το ανθεκτικό άμυλο συναντάται κυρίως στις άγουρες μπανάνες και δρα με τρόπο παρόμοιο με τις φυτικές ίνες.
  • Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα πείνας. Λόγω της περιεκτικότητας της σε φυτικές ίνες και ανθεκτικό άμυλο η μπανάνα μπορεί να αυξήσει το χρόνο παραμονής της τροφής στο στομάχι και με αυτό τον τρόπο να μειωθεί το αίσθημα πείνας.
  • Μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του γαστρεντερικού. Μία μέτρια μπανάνα αποδίδει περίπου 3 γραμμάρια φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες αποδεδειγμένα συμβάλλουν σε καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού και πιο συγκεκριμένα και σε καλύτερη λειτουργία της πέψης. Η δράση των φυτικών ινών ενισχύεται και από την ταυτόχρονη παρουσία ανθεκτικού αμύλου.
  • Αποτελεί ένα καλό εργαλείο κατά τη διάρκεια μία προσπάθειας απώλειας βάρους. Λόγω της περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες , του υψηλού διατροφικού τους προφίλ και του σχετικά χαμηλού θερμιδικού τους περιεχομένου (για αυτά που προσφέρει) μπορεί να αποτελέσει μία άριστη προσθήκη στο σχεδιασμό ενός καθημερινού διατροφικού πλάνου.
  • Πιθανόν να συμβάλλουν σε καλύτερη λειτουργία της καρδιάς. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε κάλιο μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της αρτηριακής πίεσης με άμεσο αποτέλεσμα την ομαλότερη καρδιακή λειτουργία. Επιπλέον είναι πολύ πλούσιες σε μαγνήσιο, το οποίο και αυτό με τη σειρά του συμβάλλει σε καλύτερους δείκτες καρδιαγγειακής υγείας.
  • Πιθανόν να βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη λόγω του ανθεκτικού αμύλου που περιέχει. Μελέτες έχουνε δείξει ότι η πρόσληψη 15- 30γρ ανθεκτικού αμύλου καθημερινά μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης αίματος. Παρόλα αυτά απαιτείται περισσότερη έρευνα στον τομέα αυτό για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα.
  • Αποτελεί ένα από τα ποιοτικότερα σνακ για αθλητές. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας της σε υδατάνθρακες, βιταμίνη C, κάλιο και μαγνήσιο αποτελεί ένα άριστο προ ή μετά προπονητικό σνακ, ιδιαίτερα για αθλητές αντοχής.

Συμπερασματικά η μπανάνα φαίνεται να αποτελεί ένα από τα πιο πλήρη σε θρεπτική αξία φρούτα, το οποίο εύκολα μπορεί να προστεθεί στην καθημερινή διατροφή. Οι άγουρες μπανάνες φαίνεται να υπερτερούν σε θρεπτική αξία σε σχέση με τις πιο ώριμες λόγω της μεγαλύτερης περιεκτικότητας τους σε ανθεκτικό άμυλο.

© 2017 Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc στη Διατροφή Αθλητών
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε