Προσαρμογές της τακτικής άσκησης

2018-08-01

Γράφει ο Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος

Ως Άσκηση για Υγεία (Health Related Exercise) ορίζεται η άσκηση που στοχεύει πρωτίστως στην πρόληψη ή αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας (χρόνιων ή μη), στη μείωση των κινδύνων που σχετίζονται με αυτά και γενικά στην προαγωγή της υγείας των ασκούμενων, με αποτέλεσμα την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Στη συνέχεια θα αναφερθούν ορισμένα από τα οφέλη της τακτικής σωματικής αερόβιας ή αναερόβιας άσκησης.

  • Βελτίωση της ψυχικής υγείας. Κατά τη διάρκεια και έπειτα από μία συνεδρία άσκησης μπορεί να μειωθούν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης μέσω της έκκρισης ορμονών που σχετίζονται με τη διάθεση.

· Προστασία από συγκεκριμένες μορφές καρκίνου. Αρκετές έρευνες έχουν δημοσιευτεί όπου ερευνάται η σχέση μεταξύ καρκίνου και φυσικής δραστηριότητας. Τα αποτελέσματα πολλών εξ αυτών δείχνουν πως η καθημερινή φυσική δραστηριότητα σχετίζεται με μείωση της πιθανότητας εμφάνισης συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, όπως του καρκίνου του εντέρου και του μαστού.

  • Ενίσχυση του μυϊκού και σκελετικού συστήματος. Δυναμώνει τους μύες και τα οστά μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης. Επιπλέον συγκεκριμένα είδη άσκησης συμβάλλουν στη διατήρηση ή και αύξηση της μυϊκής μάζας και δύναμης όσο μεγαλώνουμε.
  • Μειώνει ή καθυστερεί την πιθανότητα εκδήλωσης χρόνιων νοσημάτων. Πιο συγκεκριμένα μπορεί να μειώσει το σπλαχνικό λίπος και να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη δρώντας προστατευτικά έναντι του σακχαρώδους διαβήτη και διαφόρων καρδιολογικών προβλημάτων.
  • Συμβάλει σε καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και της μνήμης μέσω της αυξημένης αιματικής ροής στον εγκέφαλο. Επιπλέον σε ηλικιωμένα άτομα που ασκούνταν τακτικά παρατηρήθηκε βελτιωμένη νοητική λειτουργία και επιβράδυνση της εμφάνισης άνοιας.

· Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Από έρευνες φαίνεται ότι τα άτομα που αθλούνται συστηματικά νοσούνε σπανιότερα. Η ήπια γυμναστική- όπως η βάδιση με γρήγορο βήμα που επιταχύνει μεν τον καρδιακό παλμό, αλλά δεν εμποδίζει τη διεξαγωγή μιας συζήτησης- μειώνει κατά το ήμισυ τον αριθμό των κρυολογημάτων, σε σύγκριση με το να μη γυμνάζεται κάποιος καθόλου.

· Μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μείωση κατά 35% του κινδύνου για εμφάνιση υπέρτασης επιτυγχάνεται με τη μέτρια προς εντατική σωματική άσκηση, όπως δείχνουν οι επιστημονικές μελέτες. Και οι υπερτασικοί που ασκούνται χρειάζονται λιγότερα φάρμακα.

  • Μείωση της όρεξης. Φαίνεται ότι τα άτομα που γυμνάζονται συστηματικά βελτιώνουνε κατά πολύ τον έλεγχο της όρεξης τους. Έρευνες δείχνουνε ότι ύστερα από μία συνεδρία άσκησης τα επίπεδα των ορμονών οι οποίες είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο της όρεξης μειώνονται με άμεσο αποτέλεσμα τη μειωμένη πρόσληψη τροφής.
  • Μείωση χρόνιου πόνου. Σε άτομα με χρόνιους πόνους όπως πόνους στη μέση, αρθρίτιδα, ινομυαλγία,η τακτική άσκηση φαίνεται να οδηγεί σε μείωση του αισθήματος πόνου, σε καλύτερη διαχείριση του με άμεσο αποτέλεσμα καλύτερη ποιότητα ζωής.
  • Βελτίωση της σεξουαλικής υγείας. Η άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη λίμπιντο τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες καθώς και σε βελτίωση των επιπέδων των ορμονών του φύλου. Επιπλέον μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας στους άνδρες.
© 2017 Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc στη Διατροφή Αθλητών
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε