Τροφές απαραίτητες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης
Γράφει ο Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος
Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης συμβαίνουν πολλές αλλαγές στο σώμα και την ψυχολογία της εγκύου. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους πριν αλλά και μετά τη γέννα πρέπει να αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους. Κατά την περίοδο αυτή αυξάνονται οι ανάγκες σε ενέργεια, βιταμίνες και μέταλλα. Η διατροφή της εγκύου πρέπει ν α αποτελείται από τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας ώστε να προμηθεύει τον σώμα με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η συνιστώμενη αύξηση βάρους είναι από 9 έως 12 κιλά για γυναίκες που ξεκινάνε την εγκυμοσύνη με φυσιολογικό σωματικό βάρος. Στη συνέχεια θα αναφερθούνε κάποιες τροφές οι οποίες καλό θα ήταν να περιλαμβάνονται στο καθημερινό διαιτολόγιο της εγκύου.
Αναλυτικότερα:
- Γαλακτοκομικά. Πλούσια σε ασβέστιο και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας μπορούν να συμβάλλουν στην επαρκή κάλυψη των καθημερινών αναγκών της εγκύου σε αυτά Επιπλέον τα γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι ή το κεφίρ, μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες επιπλοκών όπως ο διαβήτης κύησης και η προεκλαμψία.
- Όσπρια. Αποτελούνε μία άριστη πηγή θρεπτικών συστατικών. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ το οποίο θεωρείται απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Επιπλέον οι φακές αποτελούν μία πολύ καλή πηγή σιδήρου φυτικής προέλευσης.
- Αυγά. Πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα, καλά λιπαρά και αντιοξειδωτικά. Ένα μέτριο αυγό αποδίδει 6γρ πρωτεΐνης (35% των θερμίδων του) ενώ περιέχει μόνο 80 θερμίδες. Συχνή κατανάλωση τους σχετίζεται με καλύτερη λειτουργία της όρασης.
- Λιπαρά ψάρια. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες, ο τόνος κ.α. Τα ψάρια αυτά είναι πλούσια σε πολυακόρεστα Ω-3 λιπαρά οξέα (EPA - DHA) συχνή κατανάλωση των οποίων έχει συσχετιστεί με σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου και της όρασης του εμβρύου. Λόγω πιθανής επιβάρυνσης κάποιων από των προαναφερθέντων ψαριών, συστήνεται ως προτιμότερη λύση η κατανάλωση ντόπιων και εποχιακών ειδών εφόσον αυτό είναι εφικτό.
- Λαχανικά (μπρόκολο, σπανάκι, λάχανο). Πλούσια σε φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη Κ και χαμηλά σε θερμίδες αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο στη διαχείριση του σωματικού βάρους της εγκύου και στη βελτίωση της γενικότερης υγείας. Η μεγάλη περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες και σε φυτικές ίνες ενισχύει την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού και πιθανόν να βελτιώνει προβλήματα της εγκυμοσύνης όπως η δυσκοιλιότητα.
- Αβοκάντο. Ανήκει στην κατηγορία των φρούτων αν και η σύσταση του δε μοιάζει με τα υπόλοιπα. Πιο συγκεκριμένα το 77% περίπου των θερμίδων του προέρχεται από καλά λιπαρά. Είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη Ε, που πλησιάζει τη συγκέντρωση του ελαιολάδου, όπως επίσης και σε φυτικές ίνες. Πιθανόν να συμβάλει σε καλύτερη ανάπτυξη και υγεία του πλακούντα.
- Μούρα ( φράουλες, μύρτιλα, σμέουρα, βατόμουρα). Η κύρια κατηγορία αντιοξειδωτικών που περιέχουν είναι οι ανθοκυανίνες οι οποίες συνδέονται με μειωμένη νοσηρότητα. Πλούσια επίσης σε νερό και βιταμίνη C , μπορούν να συμβάλουν στην κάλυψη των αντίστοιχων αναγκών της εγκύου.
- Ανεπεξέργαστα δημητριακά. Εμφανίζουν πολύ υψηλό θρεπτικό περιεχόμενο. Πιο συγκεκριμένα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συστατικά στα οποία πολύ συχνά παρατηρείται μειωμένη πρόσληψη από τις εγκύους.
Συνοψίζοντας λοιπόν οι 40 εβδομάδες της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντικές για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ομαλή έκβαση αυτής της περιόδου, τόσο για το μωρό όσο και για τη μητέρα. Οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε ενέργεια, βιταμίνες, μέταλλα και διάφορα ιχνοστοιχεία. Σε περιπτώσεις που η διατροφή δε μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά συνίσταται η λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων.