Τροφές για ενίσχυση λειτουργία της μνήμης και της λειτουργίας του εγκεφάλου

2018-01-08

Γράφει ο Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος

  • Λιπαρά ψάρια. Είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα τα οποία με τη σειρά τους αποτελούνε δομικά συστατικά του εγκεφάλου και των νευρικών κυττάρων. Επίσης φαίνεται να βελτιώνουν τη μνήμη και τη διάθεση. Ψάρια πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα είναι ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και ο γαύρος.
  • Καφές. Λόγω της καφεΐνης που περιέχει αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης, βελτιώνει τη διάθεση ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τα επίπεδα εγρήγορσης. Πιθανόν να προστατεύει και από τη νόσο Αλτσχάιμερ λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει.
  • Κουρκουμάς. Κύριο συστατικό του η κουρκουμίνη με σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Συχνή κατανάλωση του έχει συσχετιστεί με βελτίωση της μνήμης, με μείωση της έντασης των συμπτωμάτων της κατάθλιψης καθώς και με πιθανή δημιουργία νέων νευρικών συνάψεων στον εγκέφαλο.
  • Μαύρη σοκολάτα. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε φλαβονοειδή, καφεΐνη και αντιοξειδωτικά πιθανόν να βελτιώνει τη διάθεση και τη μνήμη. Οι έρευνες πάντως βρίσκονται σε αρχικό στάδιο ενώ χρειάζεται και προσοχή στη συχνότητα κατανάλωσης λόγω του υψηλού θερμιδικού της περιεχομένου.
  • Πράσινο τσάι. Λόγω της καφεΐνης και των αντιοξειδωτικών που περιέχει αυξάνει την εγρήγορση ενώ λόγω του αμινοξέος L-θειανίνη συμβάλει στη δημιουργία αισθήματος χαλάρωσης.
  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά ενισχύουν την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο και το γνωστικό έλεγχο. Τέτοια λαχανικά είναι το σπανάκι, το μαρούλι, το λάχανο, οι λαχανίδες, τα λαχανάκια Βρυξελλών.
  • Καρότα. Εκτός από τη βελτίωση στην όραση τα καρότα φαίνεται να συμβάλλουν και στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου. Περιέχουν υψηλά επίπεδα ενός φλαβονοειδούς που ονομάζεται λουτεολίνη , η οποία μειώνει τις πιθανότητες νοσημάτων που σχετίζονται με την έλλειψη μνήμης και τη φλεγμονή στον εγκέφαλο.
  • Αυγά. Τα αυγά είναι μία από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας καθώς επίσης είναι και πλούσια σε βιταμίνη Β12 και λεκιθίνη, που καταπολεμούν την εγκεφαλική ατροφία. Ακόμη περιέχουν στον κρόκο τους ένα πάρα πολύ σημαντικό αμινοξύ, τη χολίνη η οποία μέσω πολλών ερευνών σχετίζεται με βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας.
  • Καρύδια. Τα καρύδια περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως Ω3 λιπαρά οξέα και άλλα αντιφλεγμονώδη και βελτιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς μέσω της καλύτερης ροής του αίματος, η οποία με τη σειρά της επιτρέπει την αποτελεσματική παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο.
  • Νερό. Ο εγκέφαλος αποτελείται κατά 75% περίπου από νερό. Το νερό λοιπόν αποτρέπει τη συρρίκνωση του εγκεφάλου, από την οποία κινδυνεύει ο εγκέφαλος όταν ένα άτομο αφυδατώνεται. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία, τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, την συγκέντρωση και τη λήψη αποφάσεων.


© 2017 Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc στη Διατροφή Αθλητών
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε